O namaPočeci proizvodnje u današnoj tvornici sežu još daleko u 1890. godinu. Kada je u Zagrebu osnovano hrvatsko građevinsko asfaltno poduzeće.

Nešto kasnije, poduzetnik Antun Res preuzima poduzeće koje prerasta u tvornicu građevinarskog materijala pod imenom Industrijsko i građevinsko poduzeće Antun Res , sa gotovo 300 zaposlenih te podružnicom u Ljubljani.

Program je obuhvaćao proizvode na bazi asfalta, destilate katrana, brusne papire i platna, Izvodili su se također asfalterski radovi. 1913. godine osnovana je Hrvatska industrija katrana d.d. sa 80-ak zaposlenih te podružnicom u Zemunu, u većinskom vlasništvu čeških i njemačkih dioničara. Bavila se proizvodnjom izolacijskog materijala i katrana.

1947. godine dolazi do spajanja tvornice Antuna Resa , Hrvatske industrije katrana i tvornice Istok pod zajedničkim nazivom Katran d.d.
1964. godine Katran postaje dio kemijskog kombinata Chromos-Katran-Kutrilin, gdje neprekidno razvija svoj vlastiti proizvodni asortiman.
1994. godine procesom privatizacije većinski vlasnik postaje Gradnja trgovina d.o.o. , a Katran se kao solidno poduzeće sa širokom perspektivom organizira u dioničko društvo.

 

Općenito o proizvodnji i proizvodima

Zagrebačko poduzeče Hidroizolacija Katran najstariji je proizvođač bitumenskog materijala u ovom dijelu Europe. Zahvaljujući stoljetnoj tradiciji i bogatom iskustvu , Hidroizolacija Katran proizvodi za tržište široku paletu bitumenskog materijala koji se koristi u visokogradnji i niskogradnji.

Za visokogradnju proizvode se fleksibilne i visokofleksibilne polimebitumenske hidroizolacijske trake s ulošcima od sirovog krovnog kartona, metalnih folija, ojačanog staklenog voala, staklene tkanine i poliesterskog filca, koji su obloženi obostrano s polimerom modificiranom bitumenskom masom, a ugrađuju se tehnikom vručeg lijepljenja ili tehnikom zavarivanja.

Nadalje, proizvode se fleksibilne hidroizolacijske trake otporne na utjecaj raslinja kod formiranja zelenog krova, te homogene fleksibilne monolitne polimerbitumenske paste, koje se ugrađuju hladnim postupkom. Za niskogradnju proizvode se polimerom modificirani bitumeni, hidroizolacijske trake za izolaciju mostova i viadukata, razrijeđeni bitumeni, bitumenske emulzije i polimerom modificirane bitumenske emulzije, bitumenski hladni premazi, bitumenski kitovi i mase.

Tim stručnjaka Hidroizolacije Katran pridaje posebnu pozornost razvoju i unaprjeđenju proizvodnje te prati korak sa svjetskom tehnologijom, nastojeći udovoljiti normama ekološke podobnosti izabranih tehnologija i proizvoda. Svojim razvojnim programom tvrtka je usavršila osnovnu supstancu-bitumen, oplemenivši ga polimerom, tako da je hidroizolacijski materijal postao postojan i visoko fleksibilan kod niskih i visokih temperatura. Naš laboratorij kontrole jamac je kvalitete sirovina, tehnologije proizvodnje te tehnoloških karakteristika i parametara gotovih proizvoda. Katranovi proizvodi certificiraju se i ispituju u IGH d.d., Zagreb, a za seriju proizvoda visoko fleksibilnih traka tipa Flex Bitufix, tvrtka je dobila znak Hrvatske kvalitete.

Kod projektiranja i izvođenja materijalom, dajemo kompletnu tehničku pomoć u izradi rješenja sustava hidroizolacijske zaštite za pojedine tipove konstrukcija i konstruktivnih elemenata, s izborom materijala, dimenzioniranjem sustava hidroizolacija, tehnikom polaganja, rješenjem detalja završetaka izolacije i troškovničkim opisima. Dugogodišnje iskustvo potvrđeno kvalitetom proizvoda, zalog je postizanja našeg osnovnog cilja - zadovoljnog kupca.